Zeer recent heeft BonPhysics samen met IFE (Insitute for Energy technology) te Kjeller een artikel met betrekking tot thermosifons gepubliceerd. Een thermosifon is een leidingloep waarin een medium kan stromen door dichtheidsverschillen, hoogte verschillen en zwaartekracht.
Sinds 2015 ontwikkelt BonPhysics simulaties van een twee-fase waterstof thermosifon voor het OYSTER project van het RID (Reactor Instituut Delft). In het artikel wordt deze simulatie methode toegepast op een koude neutronen bron van het IFE te Kjeller, Noorwegen.
Maar is de methode ook bruikbaar in andere situaties? En wat is precies het nut van zo’n programma?
Omdat het programma uit te breiden is met nieuwe materialen, andere temperaturen en stroomsnelheden, kunnen vele andere situaties nagebootst worden. Niet alleen een 2 fasen stroming met waterstof in een koude bron kan worden gesimuleerd, maar bijvoorbeeld ook met kokend water of een 1 fase stroming met gesmolten zout. Het principe achter de berekeningen blijft namelijk hetzelfde: transport van warmte en stoffen in gas en/of vloeistof fase gebaseerd op zwaartekracht.
Nu blijkt dat de simulatie nauwkeurig kan plaatsvinden met behulp van dit programma, kan het gedrag van de gesimuleerde thermosifon worden voorspeld. Men kijkt eerst naar het gedrag in een bekende situatie en meet dan bijvoorbeeld de druk als functie van de tijd, dan wordt duidelijk hoe dit systeem werkt en kunnen er voorspellingen worden gedaan over het gedrag in nieuwe situaties. Of zoals het artikel zelf concludeert: het modeleren kan bruikbaar zijn voor het plannen en optimaliseren van andere (koude bron) faciliteiten waarbij accurate stroom en druk regeling en kennis van ‘void fraction’, belangrijk zijn bij het goed functioneren van de faciliteit.
Voor meer informatie en de nauwkeurigheid van deze nieuwe methode, zie het artikel.