Met het einde van 2017, kwam ook de voltooiing van de eerste versie van SONOPEC in zicht. Een enkele week voor 2018 was het zo ver, de release van SONOPEC v1.0.
SONOPEC staat voor ‘Sonovation Pulsed Eddy Current’ en refereert naar het NDT systeem dat ontwikkeld is door TÜV Rheinland Sonovation. Dit systeem wordt gebruikt bij het verwerven van informatie over geleidende objecten. Deze informatie is gebaseerd op het meten van de afname van wervelstromen die gecreëerd worden door een gepulseerd magnetisch veld. SONOPEC wordt dus gebruikt om de interpretatie van de afname van het signaal te geven.

Al sinds 2016 werkt V.O. de Haan aan dit programma en gedurende anderhalf jaar werd het programma steeds geavanceerder. Het programma kan nu gebruikt worden om metingen te doen (in live verbinding met de hardware) en er is een touchscreen versie beschikbaar.

Daarbij kunnen rasters ook in de 3D vorm van het object gepresenteerd worden en wordt er voor elke meting en referentie de nauwkeurigheid berekend.
Het programma bevat verschillende gebruikers levels, zo kan bepaald worden welke functies wel en niet beschikbaar zijn per partij of afdeling. Daarnaast kunnen alle gegevens, bewerkingen en metingen opgeslagen en geëxporteerd worden.
Er is ook een web browser beschikbaar om direct te kunnen zoeken op het internet, daarnaast is er een uitgebreide userguide aanwezig in het programma zelf.

SONOPEC is geschreven in Visual basic, een programma van Microsoft’s visual studio, dit is ook gebruikt door Bonphysics voor het maken van andere software, als CNS (ter berekening van een twee fase thermosyphon loop) of Poltrack (ter berekening van de polarisatie verandering van een neutronenbundel) of Senref (ter berekening van de speculaire en niet speculaire neutronen reflectie) en op dit moment wordt er gewerkt aan de programmering van een game met de Kinect techniek van Xbox.